Historie

80 jaar A.R.C. Ulysses
geschreven door Bertus Raats. (1938 – 2010)

De Amsterdamse Renners Club Ulysses opgericht 21 februari 1921.
Ulysses bestaat in februari 2002 dus 81 jaar (inmiddels dus alweer 94 jaar). Voor mensen de leeftijd der zeer sterken. Diamant met een gouden randje of zoiets. Maar dan is het eind in zicht. Niet voor Ulysses want waarom zal er nog niet eens 80 jaar bijkomen. Uw en mijn kiezen zijn dan bij wijze van speken al versleten.

Een eigen website -wie sprak er van oud?- is een goede gelegenheid om vooral de nieuwe leden, althans de leden die een paar jaar geleden lid werden, die afgelopen 80 in vogelvlucht of is het rennersdraf uit de doeken te doen.


Het jaar 1921

Hoe kwam Ulysses ter wereld. Wel de heer Meij, een ontevreden ex-bestuurslid van Olympia, deed via sportbladen een oproep om een nieuwe vereniging op te richten. Met inzet van een aantal wielerliefhebbers, waaronder Joh. Heck,, werd onze vereniging in het “groene kamertje” van het American Hotel aan het Leidse-
plein opgericht. Eerste bestuur: de heren Heck, Mul, Hendriksen, Dubois, Meij, Meinema en Magnee.

De naam voor de nieuwe vereniging was snel gevonden. In die tijd reed de Jonkheer Bosch van Drakensteijn onder allerlei schuilnamen wielerwedstrijden. Zijn ouders mochten er eerst helemaal niets van weten, vandaar.
Onder de naam Ulysses ofwel in het latijn Odysseus behaalde hij grote successen. Ulysses was een Griekse held aan wie de inname van Troje (met dat houten paard, weet u wel) te danken was.


Hoge Hoeden Club

De eerste lange afstandskampioen werd in 1922 Jan Vleghaar, terwijl J.J.E. Höhle de titel op de sprint pakte. In 1922 organiseerde men de betrouwbaarheidsrit van Amsterdam naar Deventer en weer terug tot Laren, 190 km. werd op 9 juli van dat jaar gefietst door 51 deelnemers.

Vele grote namen passeerden de revue in de 20er en 30er jaren. Van der Aar, van Boven, Appel, Groot, maar ook Adema, Dompeling, Romijn, Overdijk, Roele, de Graaf, Hiddes, Ben Schulte sr., Bosman en de eerder genoemde Vleghaar. Chris Gootjes bezat een eigenaardig record, Amsterdam – Antwerpen met auto gangmaking in de tijd van 5 uur en 25 minuten.

In die jaren verschafte de club (net als Ulysses de afgelopen 25 jaar kon doen, door clubsponsoring) keurige blauw/zwarte kleding. Eenduidige kleding vond men noodzakelijk. Als er vergaderd werd in het American, dan mochten renners wel komen, maar in donkere kleding. Dat leverde een gouden bondsmedaille op en de eeuwige bijnaam, de Hoge Hoeden Club.

Later vergaderde men in Café-Restaurant Doon aan het Rembrandtplein. In 1929 werd de vereniging koninklijk goedgekeurd en heette vanaf toen, inplaats van Amsterdamse Sport Ulysses, Amsterdamse Renners Club Ulyssses.

Ere Leden:
A.W. de Graaf*, Joh. Heck*, W.C. Hermans*, W. Mondriaan*, J. Mul*,
Mw. A. Overdijk*, G. Schulte*, J. Steenhuis*, H. Smits*, J.H. Smits sr.*,
S. Vroom*, J. Wentink*, B.G. Raats*, G. Kohn, H. van Groen.

Leden van verdiensten:
Mw. Beunder*, C.H.R. Hendriksen*, C.J. van der Hulst*, L.H. Jansen*,
J. Rikse*, G. Haxe*, J. Ottenhof*, J. Rijkenberg*, W. van Rossum*,
P. Schmitsz*, H. Smits sr.*, J.H. Smits sr*, B.W. Spierenburg*,  A. Geenen sr.*, J. Vleghaar*, G. Koel, G. Kohn, F. Braam, J.H. Smits jr., R. Moorman, L. Huenders sr.*, A. Stuyfersant.

Ere Voorzitters:
S. Vroom*, W. van Rossum*, A. de Vries, G. Kohn.

Dragers van de Gouden Speld KNWU:
G. Haxe*, B.G. Raats*.

*) Overleden