Benodigdheden

Veilig en goed wielrennen

Om veilig en goed te kunnen wielrennen zijn een aantal benodigdheden noodzakelijk.

 • De Racefiets. Wielrennen doe je uiteraard op een racefiets. Deze moet natuurlijk in een goede staat zijn om jezelf en anderen niet in gevaar te brengen. De banden en remmen dienen in goede conditie te zijn en accessoires zoals tasjes en pompjes moeten bij wedstrijden worden verwijderd.
  Als je nog geen racefiets hebt adviseren we om in het begin niet gelijk een dure fiets te kopen maar om eerst gebruik te maken van het fietsenborgplan (zie hieronder).
 • Wielerkleding. Om de wielersport optimaal te kunnen beoefenen is het belangrijk om over de gepaste wielerkleding te beschikken voor elk weertype.
  Ulysses biedt haar leden kleding aan tegen inkoopprijs.
  Een aantal keer per jaar is de kleding rechtstreeks te bestellen bij Bioracer. De link naar de webshop zal op de website verschijnen en in de nieuwsbrief verstuurd worden en is vervolgens 1 week actief. Na de sluiting van de webshop is de levertijd ca. 6 weken.
  Klik hier voor een voorbeeld van het huidige ontwerp en de prijzen.
 • Helm. Veiligheid staat voorop binnen het wielrennen en binnen Ulysses zijn zowel de renners als de trainers verplicht een helm te dragen tijdens de training.
  Een helm kan geleend worden voor de trainingen. Indien je wedstrijden gaat rijden, dien je zelf een geschikte helm te kopen.
 • Licentie. Om aan wedstrijden mee te kunnen doen, heb je een wedstrijdlicentie nodig. Voor clubwedstrijden is een basislidmaatschap voldoende. Deze ontvang je automatisch als je lid bent van de club.
  Een wedstrijdlicentie biedt verzekering vanuit de KNWU, die jou toestaat aan wielerwedstrijden mee te doen.
  Een licentie dien je zelf aan te schaffen via mijnknwu, de persoonlijke inlogcode krijg je van de club.
 • Transponder. De uitslagen van wielerwedstrijden worden digitaal opgemaakt door het programma MyLaps. Om in de uitslag te kunnen komen heb je een speciale transponder nodig. Het nummer van je transponder kan je op mijnknwu aan je licentie koppelen.
  De transponder kost ca. €35,- per jaar.

Fietsenborgplan leen als beginnend wielrenner een racefiets

Als beginnende wielrenner hoef je bij Ulysses niet gelijk zelf een fiets te kopen maar kun je gebruik maken van het fietsenborgplan.
Je leent dan een fiets (indien voorradig) van de club om mee te kunnen doen aan de trainingen.
Als je ook wedstrijden wilt gaan rijden op de fiets en je hebt via de KNWU een licentie aangevraagd, dan kan je gebruik maken van het fietsenborgplan.
Afhankelijk van het type fiets wordt er een borgsom en een jaarlijkse afschrijving afgesproken.
De maximale huurperiode is 2 jaar, in die ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie van de fiets.
De fiets mag in deze periode meegenomen worden naar huis zodat je altijd een fiets tot je beschikking hebt om te trainen en wedstrijden te rijden.

Als u gebruik wilt maken van het fietsenborgplan kunt u contact opnemen met Casper Stoffers,
jeugdcoordinator@arc-ulysses.nl.