Op vrijdag 22 oktober werd de Drente 8 van Westerveld gereden. Een wielerwedstrijd voor dames van 140 kilometer, waar de hele mondiale wielertop bij aanwezig was. Het deelnemersveld zag er indrukwekkend uit met o.a. aan de start: de Italiaanse Marta Bastianelli (de winnares van de laatste editie in 2019), de Europees kampioen op de weg en wereldkampioen tijdrijden Ellen van Dijk en de afscheid nemende Janneke Ensing uit Gieten. Alle grote internationale teams verschijnen in Assen aan de start, zoals ‘SD Worx’, ‘Movistar’, ‘Alé BTC Ljubljana’, ‘Trek-Segafredo’, ‘Parkhotel Valkenburg’ en ‘Jumbo-Visma’. ARC Ulysses was vertegenwoordigd door Bianca Lust, die meereed in team Noord-Holland en Joop Smits & Jaap Lust als begeleiders van team Noord-Holland.

Team Noord-Holland

Vijf dames van Team Noord-Holland stonden aan de start:

  • Tessa Neefjes (West-Frisia)
  • Maartje de Boer (HRTC Hoorn)
  • Tessa Sandberg en Suzanne Mulder (WV de Amstel)
  • Bianca Lust (ARC Ulysses).

De begeleiding werd verzorgt door:

  • Ed Rozelaar, ploegleider HTRC Hoorn
  • Joop Smits, mecanicien, ARC Ulysses
  • Jaap lust, verzorger ARC Ulysses.

De wedstrijd

De wedstrijd was 140 km: 3 keer een rondje van 38 km en 3 keer een rondje van 8 km. Het weer was slecht. Na een paar kilometer was er al een stortbui en hierdoor viel hele peloton in groepen uiteen. Maartje moest  met maagklachten halverwege de 1e ronde lossen. Na 30 km werd de groep met Bianca en Suzanne gelost. En toen een valpartij in de eerste groep: Tessa S. was in een bocht door een waterplas gereden die een gat in de weg maskeerde. Gevolg een flinke val. Nog een paar anderen vielen er overheen. Tessa haar fiets was stuk; velg, zadel, lekke band. Ze kreeg van de neutrale materiaalwagen een nieuwe fiets maar daar zaten verkeerde pedalen op. Dus na de eerste ronde uit koers.

De groep met Bianca en Suzanne werd na de 1e ronde ook uit koers genomen. Na de 1e ronde waren er nog slechts 56 van de 98 rensters in koers. Dus alleen Tessa N. die in de 3e groep. In de 3e ronde zat haar groep te ver achter en werd na circa 100 km ook uit koers genomen. Zo bleven er bij ingaan van de drie 3 kleine ronden nog 31 rensters in koers. De wedstrijd werd knap gewonnen door Chantal Blaak.