Hierbij een kort verslag van het afgelopen Nederland Club Kampioenschap ploegentijdrit in Dronten. Door Joop Smits.

De permanence
De familie Brandt heeft al op vrijdagavond een groot deel van het parkeerterrein geannexeerd. Zo hebben we voor alle teams een mooie uitvalsbasis en voldoende parkeergelegenheid. Twee ploegleidersauto’s, een luidspeaker op de auto, dichte wielen, tijdrithelmen en pakken, ligstuurtjes, reserve fiets op het dak. Het wordt steeds professioneler. De eerste start is al rond 10.00 uur dus rond 8.30 uur arriveren de eerste renners.

Nieuwelingen (Cat. B)
Start 9.56 uur. Afstand 34,4 km.
We staan met 4 man aan de start. Yury Wieland, Lucas brandt , Justin van der Wurff en Niels Nowee. De laatste 2 zijn sinds kort lid van Ulysses. Een aantal keer samen getraind onder leiding van Jeroen Smits. Voor de 2 “nieuwelingen” is het dus echt een compleet nieuwe ervaring. Uiteindelijk persen ze er met zware wind op de dijk een gemiddelde uit van 35 km u en worden 39e.

Dames (Cat. C)
Start 9.50 uur. Afstand 34,3 km.
Helaas is de start te kort op de Nieuwelingen en dus is geen mogelijkheid een megafoon mee te nemen. De dames rijden met z’n vieren. Elleke Claessen, Elina van der inde, Joanne Groeneveld en nieuwkomer Charlotte Oostland. Ze hebben een paar keer samen getraind en dat ging goed. Ook de volgorde is daarmee uitgetest. Er wordt gekozen om, gezien de wind, niet met dichte wielen te starten.

De start gaat vliegend, met wind mee richting Kampen hebben we met 51 km/u al snel een ander team in beeld. Helaas is dit hoge tempo funes voor Charlotte, dus moeten de dames met 3 verder. Als er met wind tegen was gestart had Charlotte wellicht beter in het ritme kunnen komen was achteraf de conclusie. Maar het weer hebben we helaas niet in de hand. Op de dijk richting Emmeloord wordt het spookachtig. Elina waait bijna het randmeer in, en het tempo zakt even een paar km onder de 30 km/u, daarna herpakken de dames zich en halen nog een ploeg in. Uiteindelijk finishen ze met een gemiddelde van 37,4 km/u op de 21e plaats.

Met de klasse van deze dames moet een gemiddelde van 40 km/u, zoals recent in de ploegentijdritten in de clubcompetitie, er in zitten. Daarmee moet een plek tussen de 10e en 15e plaats in de toekomst haalbaar zijn.

Jeugd (Cat. D)  (info Casper Stoffers)
Start 13.10 uur. Afstand 12 km.

Mooie actie foto’s van deze jongens.
Renners: Michael Stoffers, Jelle Berkvens, Deacon Terweij en Joaquin Henskens. Met een gemiddelde van  38,7 km uur worden ze 25e. Dat ziet er goed uit voor de toekomst bij de nieuwelingen / junioren.

Mannen (Cat. A)
Start 14.08 uur. Afstand 52 km.
Renners: Tim Wagena, Christiaan van Dokkum, Marlin Burkunk, Wilco van Dorp, Timon Nieuwenstein, Jan Repko.

In het uur voor de start wordt het helemaal zwart en uiteindelijke komen er flinke regenbuien. Dat verstoort het inrijden. Keuze: wel of geen dichte wielen, 4 man kiezen voor het laatste. Allemaal ligstuurtje, tijdrithelm en tijdritpak. De start gaat prima. De mannen rijden 55 km/u maar we zien dat Marlin zit te hobbelen op zijn zadel. Een lekke band, de anderen twijfelen even maar gaan dan volle bak door, dus rest het Marlin na 8 km een nieuw wiel te steken en terug te gaan naar de start.

Vervolgens de dijk op richting Emmeloord. Hier wordt het weer bar en boos, valwinden, slagregens en pikzwarte lucht. Hier gaat het lampje uit voor Jan.
Dus na 20 km nog met 4, en die moeten samen aankomen. Na 30 km krijgt Wilco het met het eind van de dijk in zicht moeilijk. Een paar maal moet hergroepeert worden. Maar dan volgt wind mee en draait het weer goed. Er wordt nog een ploeg ingehaald. En zelf zijn we maar 1x ingehaald. Uiteindelijk bereiken met een gemiddelde van 42,7 km/u de finish en daarmee eindigen ze op de 60e plaats.
Op de club ligt het gemiddelde vaak, na een uur fietsen, op 45 km/u goed voor een plek bij de eerste 50. Dat moet haalbaar zijn voor 2020.

Overall klassement
Ulysses behoort tot 1 van de weinige verenigingen die met 4 teams aan de start staat, 16 clubs in totaal. Daarmee toch een signaal dat we op de goede weg zijn als een breed georiënteerde club. Laten we ons best doen dat voor de komende jaren, richting het 100 jarig bestaan in 2021, verder uit te bouwen.